Criterii de acordare a gradului

Noi criterii de stabilire a gradului de handicap

  �Noi criterii de stabilire a gradului de handicap
Ministerul Sanatatii a modificat criteriile de stabilire a gradului de handicap, pentru a diferentia in mod clar persoanele cu handicap propriu-zis de cele invalide sau care sufera de boli cauzate de varsta ori de conditiile sociale precare in care traiesc. Potrivit Ministerului Sanatatii, aceste reglementari erau mai mult decat necesare, avand in vedere faptul ca toate aceste persoane erau luate in evidenta pe ansamblu, desi au aparut acte normative privind protectia sociala acordata unora dintre aceste categorii. Ordinul 726/2002 emis de ministrul Sanatatii si Familiei, prin criteriile promovate, stabileste pentru prima oara departajarea deficientelor cauzate de handicap de cele cauzate de invaliditate sau de varsta, ultimele doua intrand sub incidenta altor acte normative. In ceea ce priveste afectiunile neurologice si accidentele vasculare, ordinul precizeaza ca �certificatele de incadrare intr-o categorie de persoana cu handicap se vor emite numai pentru accidentele vasculare cerebrale cu deficit motor, aparute anterior calitatii de asigurat in sistemul asigurarilor de stat (prin angajare in munca), dar nu mai tarziu de varsta standard de pensionare.
�Pensiile acordate pentru accidentele cerebrale sunt diferentiate
Astfel, in cazul in care accidentul cerebral vascular a survenit cand persoana era angajata cu contract individual de munca, aceasta beneficiaza de pensie de invaliditate potrivit Legii 19/2000 a sistemului public de pensii. Daca accidentul cerebral vascular a survenit dupa ce persoana si-a pierdut locul de munca, atunci ea primeste pensie de invaliditate daca are suficienta vechime in munca sau, in caz contrar, certificat de persoana cu handicap. In cazul in care accidentul a aparut dupa varsta de pensionare, persoana expertizata nu va mai fi incadrata in grad de handicap, ci va beneficia de prevederile Legii 17/2000 privind asistenta speciala a persoanelor varstnice si de cele ale Hotararii de Guvern 886/2002.
Precizarile din anexa Ordinului 726/2002 au ca scop atentionarea comisiilor de expertiza medicala asupra multiplelor forme de protectie pe care le stabilesc legile enumerate mai sus, pentru ca solicitantii sa fie directionati spre institutiile cu atributii in protectia lor.
�Bolile cardiovasculare si hepatice nu mai sunt considerate �handicapuri�
Reorganizarea Secretariatului de Stat pentru Handicapati (SSH) reglementeaza si functionarea Comisiei Medicale de Expertizare, care va functiona sub autoritatea Consiliului local sau judetean, a anuntat secretarul de stat al SSH, Constantin Stoenescu. Criteriile de acordare a gradelor pentru handicapuri nu erau aprobate pana acum printr-un act normativ. Comisiile de specialitate fixau criterii de obicei foarte elastice, a spus Constantin Stoenescu. El considera ca lipsa unui act normativ a facut ca, la criteriile existente sa se poata adauga, cu lejeritate, altele.
Bolile cardio-vasculare si cele hepatice nu vor mai fi considerate �handicapuri�, persoanele afectate fiind incadrate in categoria �protectie sociala prin invaliditate�. Potrivit lui Constantin Stoenescu, comisiile judetene de expertiza medicala nu sunt suficient de pragmatice si nu furnizeaza explicatii si informatii corecte populatiei.
Directorul din SSH, Dr. P. Sima, a aratat ca in ordinul ministrului Sanatatii sunt prevazute doua tipuri de criterii: cele pentru persoanele cu handicapuri ereditare sau dobandite in copilarie si cele pentru bolile stabilite de specialistii din Comisiile MSF. In urma reevaluarii certificatelor pentru handicapuri, efectuate de SSH, 14.000 de dosare au fost scoase din evidenta, la sfarsitul anului 2002. Astfel, din 437.360 de persoane cu handicap au ramas 423.406 de persoane, dintre acestia 56.800 fiind copii si 366.000 adulti.

 
 
 
Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: